Monday, October 25, 2010

ENSAIKLOPEDIA AKHLAK MUHAMMAD


i.Ensiklopedia Akhlak Muhammad SAW
Pertama terbaca iklan di majalah sabili :


"Ditunggu-tunggu jutaan umat Islam Indonesia. Habis terjual 2 juta eksemplar (1) di Timur Tengah.


Ensiklopedia Akhlak Muhammad SAW. Penulis Mahmud al-Mishri(Ukuran 20.5 x 27.5 1400 hal) Best Seller Rp 450,000.


"Tuntutan akhlak terlengkap dan tepat untuk referensi bagi siapa saja yang benar-benar ingin menerapkan sunnah-sunnah Rasulullah saw. dari hal-hal yang paling sepele sampai dengan hal-hal besar dalam hidup ini. Semua akhlaqul karimah dan perilaku mulia beliau saw terajut pada ensiklopedia ini dalam bentuk kisah-kisah inspiratif yang enak disimak dan renyah (2) untuk ditelaah."

catatan:(1) helai,sebuah buku (2) keras tetapi senang untuk dihancurkan


Dalam Majalah SOLUSI pula mengiklankan:


RM290.00, 964 muka surat

" Akhlak mulia Muhammad, dan bukannya pedang , yang menyebabkan umat Islam berjaya dan mampu menyingkirkan segala penghalang......."Awal Oktober 2010 saya membeli buku tersebut dengan RM229.00.


Salah satu perenggan di ms 65, suatu analogi indah tentang ikhlas."Jadilah engkau seperti biji dalam pohon yang tertanam jauh di inti bumi dan tidak dapat dilihat oleh mata manusia . Namun biji tersebutlah yang menjadi sumber dan pijakan bagi pohon yang menanggung kehidupan pohon tersebut.
Atau jadilah engkau seperti fondasi bangunan yang tanpanya, dinding rumah tidak akan dapat berdiri dan rumah tidak akan dapat ditempati. Namun sekali lagi, tidak ada satu pun orang yang melihat engkau melakukannya."

Akhlak mulia umpama bunga yang cantik. Manusia akan tenteram hatinya kepada orang yang berakhlak mulia. Nilaian Allah terhadap hambaNya juga pada penanda aras (bench mark) akhlak mulia. Syurga yang teramat indah adalah disediakan untuk manusia yang berpekerti mulia.

Jangan lupa , kedatangan baginda SAW ke dunia ini adalah di atas misi menyempurnakan akhlak yang mulia kepada sekelian manusia

ii.Menikmati detik-detik indah kehidupan .

minum kopi sambil menikmati kehidupan dan mensyukuri nikmat Nya.

Caranya:

1. Melihat warna kopi/teh 2. Menghidu bau aromanya. 3. Menyentuh cawan dengan bibir dan merasai panas suamnya. 4. Hirup perlahan-lahan , apabila air melalui tekak , kita akan merasai kesegaran dan kenikmatannya.

Hidup penuh kesedaran dapat menghayati setiap saat dan kita akan mendapati bahawa hidup itu indah. Alhamdulillah. Mensyukuri dan kepuasan menggapai sementara nikmatNYA ditarik.


Baru-baru ini sempat menziarahi sahabat yang terlantar sakit. Dua bulan sudah dia tak dapat makan dan minum. Makanan dan minum teh kegemarannya telah sirna. Nasi berlauk pagi , teh tariknya telah ditarik dari dinikmatinya. Kerongkongnya sudah terhenti dari membenarkan makanan dan minuman melaluinya. Perut dan seleranya telah tertahan begitu lama. Kulit sahaja yang masih membalut tulang-temulang di tubuh. Kering dan garing. Astaghfirullah. Suaranya amat lemah untuk menuturkan kalimat-kalimat. Dengan hati yang masih berdegup dapat lagi berzikir secara sirr. Alhamdulillah. Sebulan sesudah itu sahabat kembali ke kampung asal. Semoga rohnya aman dan tenteram di sana. Amin. (selamat menunaikan fardhu haji)

No comments: